Tekstil atığından 1 Milyar TL gelir

18.10.2017 13:32

450 bin ton tekstil atığından 500 bin ton iplik üreterek, 1 milyar liralık ekonomik değer elde edildi.

Tarlasız pamuk üreten Uşak, Türkiye tekstil atık geri dönüşümünde yüzde 80'lik paya sahip. Senede 450 bin ton ham madde kentte faaliyet gösteren 80 firma tarafından iplik haline getiriliyor.

Tekstil teleflerinin ekonomiye kazanç sağladığını belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (UTSO) Selim Kandemir,"Sektörümüz, ülkeye 1 milyar liralık ekonomik değer üretiyor. Yıllık 450 bin ton tekstil atığından da ortalama 500 bin ton iplik ortaya çıkıyor. Yaptığımız araştırmada bu üretimin Türkiye'de ekili pamuk alanının yüzde 17'sine yani 766 bin hektar alana karşılık geliyor" ifadelerini kullandı.

Ürünlerin büyük çoğunluğunun ihraç edildiğini belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (UTSO) Selim Kandemir, "Tekstil atıklarının geri dönüşümünde yüzde 80'lik paya sahibiz. Bundan dolayı 'Uşak tarlasız pamuk üretiyor' deniyor. Toprak, traktör, su, boya ve hiçbir kimyasal madde kullanmadan renkli pamuk ve iplik üretiyoruz. Tekstil atığına sadece elyaf ilave ediyoruz. Genellikle İstanbul'dan getirilen tekstil atıkları burada mamule dönüşüyor" ifadelerini kullandı. Yoğun üretime rağmen sektörün sorunlarının bulunduğunu belirtti. Hurda ve metal geri dönüşümünden vergi alınmazken , tekstil geri dönüşümünde KDV oranının yüzde 8 olduğunu ve enerji maliyetlerinin çok yüksek olduğuna değindi. Kandemir, "Tekstil teleflerinde ise bu oran yüzde 8. Firmaların enerji maliyetleri çok yüksek, çöpü mamüle dönüştüren firmalara enerji desteği verilmesini istiyoruz çünkü elde edilen iplik pek çok ülkeye ihraç ediliyor" dedi.
Geri dönüşüm firmalarının ürettiği ipliklerin konfeksiyon ve battaniye sektöründe kullanıldığının altını çizen Saçlı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Ali Zengi "Zaman zaman ham madde tedariğinde sıkıntı yaşıyoruz. Uşak'ta geri dönüşümden elde edilen pamuk 400 bin ton civarında." ifadelerini kullandı.