Trump'ın vaad ettiği vergi reformu teklifi açıklandı

28.09.2017 13:03

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim vaadleri arasında yer alan, yeni vergi reformu teklifi ana hatlarıyla, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından açıklandı.

Donald Trump'ın seçim kampanyasının önemli vaatlerinden olan ve ülkedeki kurumlarla vatandaşlara vergi indirimi sağlayacak vergi reformu tasarısının önemli ayrıntıları, ana hatlarıyla paylaşıldı.

ABD Başkanı Donald Trump hükümetinin yeni vergi reformu teklifinin önce Temsilciler Meclisine, daha sonra da ABD Senatosuna sunulması planlanıyor. Teklifin ABD Kongresinden geçmesi halinde bu yıl sona ermeden Trump tarafından imzalanarak yasalaşması öngörülüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan 'ın yeni vergi reformu teklifiyle alakalı yaptığı yazılı açıklamada, kurumlar vergisi oranının yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesinin planlandığını, bu sayede şirketlere daha hızlı büyüme ve daha büyük miktarlarda yatırım yapma fırsatı bulacağını belirtti. Yurt dışında faaliyet gösteren ABD'li şirketlerden bir kereye mahsus vergi alınacağını belirtilirken oran hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Ryan; gelir vergisi alanında vergi dilimi sayısının yediden üçe (yüzde 12, yüzde 25 ve yüzde 35 oranlarında) düşürülmesinin planlandığını belirtti. Reformun ülkenin en zengin kişileri için daha az vergi ya da düşük vergi oranı anlamına gelmediğini, bu kişiler için dördüncü bir vergi diliminin ABD Kongresi tarafından gelecek aylarda belirlenebileceğinin altını çizdi.

Indiana eyaletinde katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada konuya değinen Trump, teklif ile ABD'nin karmaşık olan vergi sisteminin daha sade ve adil hale getirileceğini savunarak, "Şu anda Amerikalıların yaklaşık yüzde 90'ı vergi beyannamelerinde başkalarından yardım almak zorunda kalıyor. Oysaki bireyler artık vergi beyannamelerini tek bir sayfaya sığdırabilecek. Bu çok önemli." dedi.