Bakü Tiflis Kars demiryolu hattında test sürüşü yapıldı

01.10.2017 13:14

Uzun yıllardır yapımı devam eden Bakü Tiflis Kars demiryolu hattında test sürüşü gerçekleştirildi.

Uzun yıllardır yapımı devam eden Bakü Tiflis Kars demiryolu hattında test sürüşü gerçekleştirildi.

Test sürüşünü Türkiye'den Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Gürcistan'dan Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ile Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Gurbanov da katıldı.

Demiryolu hattıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, çalışmalar neticesinde başlangıçta 1 milyon, gelecek süreçlerde yaklaşık 6,5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Arslan, ilk aşamada 3,5-4 milyon ton olan yıllık yük taşıma kapasitesinin de ilerleyen dönemlerde 15-20 milyon tona ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı toplam 838,6 km den oluşuyor. Hattın 503 km'si Azerbaycan, 259 km'si Gürcistan ve 76 km'si de Türkiye topraklarından geçmektedir. Proje hayata geçtiğinde üst koridor olarak tanımlanan, Çin'den başlayarak Karadeniz'in kuzeyinden geçen ve İspanya'ya kadar ulaşan kesintisiz demiryolu hattına bir alternatif oluşturulmuş olacak. Marmaray ile boğazında geçilebileceği demiryolu hattında Avrupa ile Çin arasında bir demir ağ oluşacak.


Ankara - Sivas Hızlı Tren Projesi